Madpolitik

I børnehaven skal børnene oparbejde sunde madvaner. Derfor tilbyder vi en sund og nærende morgenmad og har lagt fast, hvad madpakken må indeholde.
Vores formål er, at børnene tilegner sig viden om sund kost og sunde madvaner, mens de går her i børnehaven.
Vi ønsker at påpege, at vi forholder os til hvad børnene spiser og drikker, til de måltider de indtager i børnehaven.

Sund kost

De 8 kostråd er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Se uderlige information under relaterede links.

- Spis frugt og grønt hver dag
- Spis ofte fisk og fiskepålæg
- Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød hver dag
- Spar på sukker - især fra sodavand, slik og kager
- Spar på fedtet - især fra mejeriprodukter og kød
- Spis varieret
- Sluk tørsten i vand
- Vær fysisk aktiv – sundhedsstyrelsen anbefaler at børn er fysisk aktive mindst en time om dagen

Gør det til en vane at følge kostrådene.

Morgenen i køkkenet

Det er i køkkenet børnene møder ind om morgenen. Nogen børn har spist hjemmefra, mens andre børn spiser morgenmad i børnehaven. De sidder sammen ved bordet og hjælper hinanden med at smøre, skænke mælk/vand op, række syltetøjet videre mm. De lærer at hjælpe hinanden, god bordskik og de rydder op efter sig selv.
Der står frisk frugt på bordet om morgenen, og børnene mødes rundt om bordet, får sig lidt frugt og en tår vand, snakker lidt om løst og fast og løber så af sted igen for at lege. Køkkenet er forbundet med en lille pause og hyggeligt samvær.

Til morgenmad tilbydes

Hver dag tilbyder vi, hjemmebagt groft rugbrød, smør, ost, syltetøj, havregryn, rosiner, müesli med tørret frugt og nødder, frisk frugt, økologisk mini mælk og vand.
Børnene må ikke selv medbringe morgenmad.

Formiddagen i køkkenet

Vi bager jævnligt grovboller og rugbrød sammen med børnene. De lærer lidt om navnene på de forskellige madvarer og om hygiejne, for man skal vaske hænder inden man hjælper til i køkkenet.

Frokost

Børnene er inddelt i 3 grupper. Haletudserne, frøerne og skildpadderne.
Kontakt pædagogerne spiser frokost med sin gruppe mellem 11.30 og 12.00.
Vi vægter i spisestunden, at læse en historie. Vente på hinanden, hjælpe hinanden og have hyggelig samtaler i gang.
Børnene skal vaske hænder inden de sætter sig til bords. De skal selv hente en kop og en tallerken. De skal blive siddende til de har tygget af munden og rydder selv op efter sig, ved at stille det brugte service over til vasken eller på rullebord.
Her lærer børnene også bordskik og at hjælpe hinanden. Ved bordet til frokost går snakken meget på hvad de forskellige børn har med i madkassen, og børnene får kendskab til en masse forskellig mad og tilbehør.
For de børn der bliver sultende inden kl. 11.30, vil det være muligt at gå i køkkenet og spise en mad.
Det er frit for alle børn om de vil finde madpakken frem igen senere på dagen.

Madkassen må indeholde

Groft brød af forskellig karakter, pasta, ris, kartofler, madpandekager med sundt i, kød og fisk.
Som tilbehør/hygge kan foreslås en ostehaps, en figenstang, frugt og grønt.
(Kun fantasien sætter grænser for den sunde hygge.  )
Indeholder madkassen andet, er det vores opgave at gøre børn og forældre opmærksomme på, at det må de spise hjemme.
Vi oplever, at børn tager denne viden med hjem og fortæller forældrene, hvad der er tilladt i børnehaven. Denne læring mener vi er vigtig.

Eftermiddag i køkkenet

Alle børn medbringer hver dag et stk. frugt eller grønt, til en fælles frugtsamling.
Vi skærer frugten ud sammen med børnene og taler om de forskellige frugter og grøntsager, farver og størrelser. Frugten spises i vores 2 køkkner.
Frugten bliver serveret kl. 13:30, og det bliver proklameret i hele huset at det er ”frugt-tid”. Til frugten serverer vi økologisk minimælk og vand. Om fredagen er der også grovboller til.

Festlige lejligheder

Når vi holder fødselsdag for børnene i børnehaven, giver vi lidt af det søde i form af et stk. slik til hvert barn, som fødselsdagsbarnet deler ud ved flagstangen. Her bliver der også sunget, råbt hurra og givet en lille gave fra børnehaven.
Børnene kan medbringe en pose til børnenes fælles slikbøtte til uddeling. Juleknas kan forekomme i december måned.
Til Fastelavn serveres en fastelavnsbolle og varm kakao. I tønden puttes der en lille pakke rosiner eller en lille pose Haribo slik.
Til vores årlige farvelfest er det helt og holdent forældre og børn, der bestemmer, hvad de vil komme med til det fælles bord.

Vores mål i kostpolitikken

- At alle børn lærer at have forståelse for sunde madvaner.
- At alle børn tilegner sig god bordskik.
- At alle børn opnår forståelse for personlig hygiejne – lærer at vaske hænder rigtigt og tit.

Det er vores opfattelse at børnene bliver mere koncentrerede og har ro til at fordybe sig, når de får en sund og varieret kost.
Det er også vores erfaring at det er med til at skabe færre konflikter.